Fri11242017

Last update04:45:46 pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back Wiadomości Strona główna WIADOMOŚCI - nowe Strona główna Polska i Świat Strona główna Ryanair zmienia zasady przewozu bagażu

Ryanair zmienia zasady przewozu bagażu

  • PDF

6 września 2017 r. Ryanair, w ramach realizacji 4. roku programu „Always Getting Better”, poinformował o obniżeniu cen przewozu bagażu (oraz zwiększeniu limitu wagi). Ryanair tym samym zachęca pasażerów do nadawania bagażu do luku. Z uwagi na rekordowe obłożenie samolotów (97% w sierpniu) oraz ograniczone miejsce w kabinie pasażerskiej, wprowadza także nowe zasady podróżowania z 2 bagażami podręcznymi. Nowa polityka ma ograniczyć opóźnienia lotów.

Wszystkie loty od 1 listopada 2017 roku objęte zostaną nową polityką:

Ø  Limit bagażu zostaje podniesiony z 15kg do 20kg

Ø  Opłata za przewóz 20kg bagażu zostaje obniżona ze 150 zł do 105 zł

Ø  Tylko pasażerowie z pierwszeństwem wejścia na pokład (Priority), a więc Plus, Flexi Plus & Family Plus będą podróżowali z dwoma bagażami podręcznymi w kabinie*

Ø  Wszyscy pozostali pasażerowie bez pierwszeństwa wejścia na pokład (non-priority) będą podróżowali z jednym, małym bagażem podręcznym w kabinie, natomiast drugi, większy zostanie odebrany przy gate’ie i bezpłatnie przewieziony w luku bagażowym.

Kenny Jacobs z Ryanaira powiedział: „Nowa polityka bagażowa i obniżenie cen przewozu bagażu będą kosztowały Ryanaira ponad 50 mln euro rocznie.  Mamy nadzieję, że niższe opłaty zachęcą klientów do nadawania bagażu do luku, a tym samym zmniejszy się liczba podróżnych z dwoma bagażami podręcznymi. Zmiany mają na celu ograniczenie opóźnień lotów. 

Pasażerowie bez pierwszeństwa wejścia na pokład (non-priority) będą podróżowali z jednym, małym bagażem podręcznym w kabinie, natomiast drugi, większy zostanie odebrany przy gate’ie i bezpłatnie przewieziony w luku bagażowym. Z uwagi na ograniczone miejsce w kabinie, nie jesteśmy w stanie przewieźć ponad 360 bagaży podręcznych (182 osoby x 2 bagaże) na pokładzie. Mamy nadzieję, że w ten sposób znacznie usprawnimy proces wejścia na pokład samolotów oraz ograniczymy opóźnienia lotów.  

Zwiększony limit bagażu oraz niższa cena obowiązuje na wszystkie loty począwszy od 1 listopada 2017r. Mamy nadzieję, że nowa polityka znacznie poprawi punktualność lotów.”

* Pierwszeństwo wejścia na pokład (priority) można kupić już od 24 zł podczas procesu rezerwacji biletu lub dokupić później nawet do 1 godziny przed lotem za 30 zł.

 

Ryanair – nowe zasady przewozu bagażu – pytania i odpowiedzi

Pytanie 1.

Jakie są nowe zasady przewozu bagażu?

Odpowiedź: Od listopada 2017 r. limit bagażu zostanie podniesiony z 15kg do 20kg, a opłata obniżona ze 150 zł do 105 zł.

Limit bagażu zostaje podniesiony z 15kg do 20kg

Opłata za przewóz 20kg bagażu zostaje obniżona ze 150 zł do 105 zł

Tylko pasażerowie z pierwszeństwem wejścia na pokład (Priority), a więc Plus, Flexi Plus & Family Plus będą podróżowali z dwoma bagażami podręcznymi w kabinie*

Wszyscy pozostali pasażerowie bez pierwszeństwa wejścia na pokład (non-priority) będą podróżowali z jednym, małym bagażem podręcznym w kabinie, natomiast drugi, większy zostanie odebrany przy gate’ie i bezpłatnie przewieziony w luku bagażowym.

Pytanie 2.

Dlaczego Ryanair wprowadza zmiany?

Odpowiedź: Ryanair chce ograniczyć opóźnienia lotów w związku ze zbyt dużą liczbą bagaży podręcznych.

Pytanie 3.

Czy pasażerowie nadal będą mogli podróżować z dwoma bagażami podręcznymi w kabinie?

Odpowiedź:  1.Pasażerowie z pierwszeństwem wejścia na pokład (priority) będą nadal mogli zabrać 2 bagaże podręczne na pokład, 1 normalny (55cm x 40cm x 20cm) oraz drugi, mniejszy (35cm x 20cm x 20cm).

2.Pasażerowie bez pierwszeństwa wejścia na pokład (non-priority) będą mogli zabrać na pokład jeden mniejszy bagaż podręczny, natomiast drugi, większy zostanie odebrany przy gate’ie i bezpłatnie przewieziony w luku.

Pytanie 4.

 Jak zostanie wprowadzona nowa polityka bagażowa?

Odpowiedź:  1.Przy gate’ie będą 2 kolejki, jedna dla pasażerów z pierwszeństwem wejścia na pokład (priority)/2 bagaże i druga dla pozostałych (non-priority)/1 bagaż.

Pytanie 5.

Ile kosztuje pierwszeństwo wejścia na pokład (priority) i kiedy można je kupić?

Odpowiedź: Pierwszeństwo wejścia na pokład (priority) można kupić już od 24 zł podczas procesu rezerwacji biletu lub dokupić później nawet do 1 godziny przed lotem za 30 zł (również przez aplikację).

Pytanie 6.

 Co z bagażem 15kg?

Odpowiedź: Bagaż 15kg zostanie zastąpiony 20kg.

Pytanie 7.

Czy pasażerowie bez pierwszeństwa wejścia na pokład (non-priority) będą mogli nadać bagaż przy stanowisku check-in zamiast przy gate’ie?

Odpowiedź: Nie, bagaże zostaną odebrane przy gate’ie i bezpłatnie przewiezione w luku.

Pytanie 8.

Co z rezerwacjami, które zostały założone wcześniej przed wprowadzeniem nowych zasad?

Odpowiedź: Nowa polityka obowiązuje od 1 listopada 2017r i dotyczy wszystkich rezerwacji.

Pytanie 9.

Co w przypadku, gdy pasażer bez pierwszeństwa wejścia na pokład (non-priority) nie zgadza się na przewóz bagażu w luku?

Odpowiedź: Pasażer nie będzie mógł podróżować (koszty biletu nie zostaną zwrócone).

Pytanie 10.

Co z pasażerami, którzy podróżują z niemowlętami (infant), czy nadal będą mogli zabrać dodatkowy bagaż?

Odpowiedź: Tak, pasażerowie nadal będą mogli zabrać dodatkowy 5kg bagaż.

Pytanie 11.

Dlaczego na loty w okresie około Wielkanocy oraz świąt Bożego Narodzenia, a także na niektórych dłuższych lotach w czasie ścisłego sezonu obowiązuje dopłata 42zł?

Odpowiedź: Dopłata w wysokości 42 zł spowodowana jest dodatkowymi kosztami handlingu w związku ze zwiększonym ruchem lotniczym.

Pytanie 12.

Czy cena przewozu bagażu nadal będzie niższa decydując się na tę opcję od razu?

Odpowiedź: Tak, cena przewozu 20kg bagażu zostanie obniżona do 105zł (w chwili rezerwacji biletu). Cena przewozu bagażu dokupionego później będzie wynosiła 170zł.

Pytanie 13.

Gdzie znajduje się wykaz tras objętych dopłatą 42zł?

Odpowiedź: Trasy te będą oznaczone zarówno na stronie internetowej jak i w aplikacji (od 6 września).

Pytanie 14.

Co z pasażerami podróżującymi z dodatkowymi przedmiotami (z uwagi na wskazania medyczne) – czy nadal będą mogli zabrać je na pokład?

Odpowiedź: Tak, z zastrzeżeniem wcześniejszego kontaktu z naszą specjalną linią pomocy (special assistance) i spełnienia odpowiednich wymogów.

 

Czytaj także

Newcastle

JA Teline IV
Ojczyzna Geordie i Srok

York

/
Tradycja i nowoczesność

Leeds

/
Most rycerski północy

Manchester

/
Przemysł, futbol i muzyka

Birmingham

/
Miasto tysiąca przemysłów